Kelas Laktasi Sebagai Media Pendidikan Gizi Ibu Menyusui
Abstract
The problem of under-five malnutrition is a challenge in improving public health. For infants, growth and development is influenced by the amount of nutrients consumed. Most of these nutritional needs can be met with adequate breastfeeding. Consumption of breast milk, apart from being the main source of energy, also fulfills the needs of protein, vitamins and minerals. Knowledge related to nutrition and breastfeeding is low which is the cause of the practice of exclusive breastfeeding is still low. Nutrition education is an effort to increase the knowledge of the target audience. Nutrition education in lactation classes is an alternative solution to solving the problem of low knowledge of pregnant women. This activity aims to increase knowledge related to breastfeeding through lactation classes so that the target audience is able to carry out good practices and is motivated to provide exclusive breastfeeding. The method used was nutrition education through lectures and discussions with the help of leaflets and flipcharts. The results of the activity evaluation showed that there was an increase in the average knowledge score from 12.07±1.25 to 14.40±0.52 (P < 0.05). Nutrition education in lactation classes increases knowledge of pregnant women.
Keywords: Exclusive Breastfeeding, Nutrition Education, Malnutrition, Pregnant Women, Lactation Class
Full Text:
PDF 7-13References
Abbott, M. B. dan Vlasses, C. H. (2011) “Nelson textbook of pediatrics,” Jama, 306(21), hal. 2387–2388.
Arisman, M. B. (2010) “Buku Ajar Ilmu Gizi Dalam Daur Kehidupan,” Edisi-2. Jakarta: EGC.
Bahriyah, F., Jaelani, A. K. dan Putri, M. (2017) “Hubungan Pekerjaan Ibu Terhadap Pemberian Asi Eksklusif Pada Bayi Di Wilayah Kerja Puskesmas Sipayung,” Jurnal Endurance, 2(2), hal. 113. doi: 10.22216/jen.v2i2.1699.
Bulan, B. U., Hendra, A. dan Rahmad, A. (2017) “Pemberian Asi Dan Mp-Asi Terhadap Pertumbuhan Bayi Usia 6 Â 24 Bulan,” Jurnal Kedokteran Syiah Kuala, 17(1), hal. 8–14.
Dahlan, M. S. (2011) Statistik untuk kedokteran dan kesehatan. Penerbit Salemba.
Fadila, W. dan Komala, R. (2018) “Hubungan Tingkat pengetahuan dan Pendidikan Ibu Dengan Rendahnya Pemberian ASI Eksklusif Di Posyandu Lestari DEsa Tanjung Raya Kota Bandar Lampung Tahun 2018,” Jurnal Gizi Aisyah, 1(1), hal. 22–35.
Hamid, N. A. et al. (2020) “Hubungan Pemberian ASI Eksklusif Dengan Status Gizi Baduta Usia 6-24 Bulan Di Desa Timbuseng Kabupaten Gowa,” Jurnal Gizi Masyarakat Indonesia (The Journal of Indonesian Community Nutrition), 9(1).
Hardinsyah, M. S. dan Supariasa, I. D. (2016) “Ilmu gizi teori dan aplikasi,” Jakarta: EGC.
Jateng, D. (2019) “Profil kesehatan provinsi jawa tengah tahun 2019,” Semarang: Dinkes Jateng.
Kementerian Kesehatan RI Badan Penelitian dan Pengembangan (2018) “Hasil Utama Riset Kesehatan Dasar,” Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, hal. 1–100.
Kementrian Kesehatan, R. I. (2013) “Riset kesehatan dasar (Riskesdas) 2013,” Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.
Notoatmojo, S. (2012) Promosi dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Pratiwi, I. G. (2020) “Edukasi Tentang Gizi Seimbang Untuk Ibu Hamil Dalam Pencegahan Dini Stunting,” Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo, 1(2), hal. 62–69.
Safitri, A. dan Puspitasari, D. A. (2018) “Upaya Peningkatan Pemberian ASI Eksklusif Dan Kebijakannya Di Indonesia,” Penelitian Gizi dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research), 41(1), hal. 13–20.
Sari, H. P., Subardjo, Y. P. dan Zaki, I. (2019) “Nutrition education, hemoglobin levels, and nutrition knowledge of adolescent girls in Banyumas district,” Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 6(3), hal. 107–112.
Sugito, M. W., Wardoyo, A. S. dan Mahmudiono, T. (2017) “Hubungan ASI Eksklusif dengan Kejadian Underweight di Jawa Timur Tahun 2016,” Amerta Nutrition, 1(3), hal. 180–188.
Wismaningsih, E. R., Indrasari, O. R. dan Andriani, R. (2016) “Hubungan Penganekaragaman Pangan Dan Pemberian Asi Eksklusif Dengan Kejadian Status Gizi Kurang Pada Balita Umur 1-5 Tahun (Studi Di Wilayah Kerja Puskesmas Kota Wilayah Utara Kota Kediri),” PREVENTIA, 1(1).
Zaki, I. (2021a) “Pelatihan Penyusunan Menu Pada Santri Pesantren Darul Quran Al-Karim,” JPKM: Jurnal Pengabdian Kesehatan Masyarakat, 1(2), hal. 92–101.
Zaki, I. (2021b) “Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil Melalui Penyuluhan Gizi Dengan Metode Stimulan,” Jurnal of Community Health Development, 2(1), hal. 65–71.
Zaki, I. dan Sari, H. P. (2019) “Edukasi Gizi Berbasis Media Sosial Meningkatkan Pengetahuan Dan Asupan Energi-Protein Remaja Putri Dengan Kurang Energi Kronik (KEK),” GIZI INDONESIA, 42(2), hal. 111–122.
Zaki, I., Sulistiyaning, A. R. dan Farida, F. (2019) “Peningkatan Pengetahuan Pemberian Makan Bayi Bawah Dua Tahun Pada Kader Posyandu Desa Karangsalam Kidul Kecamatan Kedungbanteng Kabupaten Banyumas,” Dinamika Journal: Pengabdian Masyarakat, 1(3).
DOI: http://dx.doi.org/10.20884/1.dj.2021.3.4.1578
Refbacks
- There are currently no refbacks.